Правителството ще налее нови 140 млн. лв. за увеличаване на капитала

...
Правителството ще налее нови 140 млн. лв. за увеличаване на капитала
Коментари Харесай

Кабинетът взе 140 млн. лв. от данъците ни, за да ги налее в ПИБ

Правителството ще налее нови 140 млн. лева. за увеличение на капитала на Българската банка за развиване. Това е сумата, която ББР записа като права за придобиване на 70% от новоемитираните акции на Първа капиталова банка на обща стойност 200 млн. лева

Парите идват от централния бюджет и се дават на Министерството на стопанската система, което е принципал на държавната банка.

Така с парите на данъкоплатците страната влиза в частната банка, откакто стрестестовете, извършени от ЕЦБ предходната година демонстрираха, че тя има финансов дефицит от близо 263 млн. лева

" С Постановлението се утвърждават промени по бюджета на Министерството на стопанската система за 2020 година за допълителни заплащания в частта на финансирането на бюджетното салдо за сметка на централния бюджет в размер на 140 000 хиляди лева, за увеличение на финансовата адекватност на „ Българска банка за развиване " АД ", гласи прессъобщението след днешното съвещания на Министерски съвет.

За влизането на страната в ПИБ стана ясно преди седмица. Премиерът Бойко Борисов разгласи, че с тази договорка пада последната спънка пред страната ни за членство във валутния механизъм ERM-2, известен като чакалнята за еврозоната.   " Придобиването на акции на ПИБ от ББР е извънредно значима договорка за нас, както и за влизането ни в еврозоната ", съобщи Борисов.

За да усили капитала си ПИБ емитира 40 млн. акции за общо 200 млн. лева, което прави по 5 лева на акция - двойно по-висока цена от пазарната, по която се търгуват акциите на банката. Според формалната информация ББР е закупила 77 729 300 права, даващи й опция да 28 265 200 нови акции, което е 70.66% от цялата емисията.

Все още не е известно кой е частният вложител придобил останалите 30% и на каква цена.

" Изрично ще бъде записано, че ПИБ ще си изкупи акциите и ББР няма да загуби нищо. Държавата посредством ББР взима акции на ПИБ, само че тя ще си ги изкупи с лихвите назад ", съобщи преди дни премиерът Бойко Борисов.

Това е второ следващо нарастване на капитала на ББР за тази година с пари от бюджета. През април в банката бяха наляти 700 млн. лева, с цел да се обезпечат средства за безлихвени и нисколихвени заеми на наранени от COVID-кризата жители и компании.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР